vrijdag 8 oktober 2010

Penoza, een serie over de Amsterdamse onderwereld


Op dit moment is bij de KRO 'Penoza' te zien. Deze 8-delige drama-serie speelt zich, zoals de titel al doet vermoeden, af in de Amsterdamse onderwereld.

Frans van Walraven (Thomas Acda) zit in de onderwereld en hasjhandel, samen met zijn zwager Irwan (Fedja van Huêt) en beste vriend Stephen (Marcel Hensema). Mede dankzij laatstgenoemde raakt hij betrokken bij een ripdeal en vermoordt hierbij twee mannen. Zijn vrouw Carmen (Monic Hendrickx) vermoedt dat hij dieper in de criminaliteit verzeilt is geraakt dan hij zelf wil en eist dat hij zich terugtrekt uit het criminele circuit. Voor het zover is wordt Frans zelf voor de ogen van zijn jongste zoon vermoord en belandt Carmen in een nachtmerrie. Ze wordt belaagd door schuldeisers, maar ook Justitie legt druk op haar. Rechercheur Jim Leeflang (Hajo Bruins) beweert dat Frans vlak voor zijn dood een deal had gesloten met Justitie in ruil voor immuniteit en verwacht nu dezelfde medewerking van Carmen. Carmen weigert echter te leven als beschermd getuige, ver weg van familie en vrienden en neemt daarom het drastische besluit ´de winkel´, zoals het familie-imperium wordt genoemd, zelf te gaan leiden om zo te achterhalen wie er achter de moord op haar man zit. Al snel vervaagt haar grens tussen goed en kwaad en weet ze niet meer wie ze wel en niet kan vertrouwen.

Penoza is een bijna on-Nederlands goede serie die duidelijk is gebasseerd op ´The Sopranos'. In de eerste aflevering vraag je je misschien af hoe de familie- en vriendschapsbanden nu eigenlijk in elkaar zitten, moet je even wennen aan het Amsterdamse accent van de acteurs en zijn er een paar kleine continuiteitsfoutjes te bespeuren, maar dit valt volledig weg tegen het magnifieke acteerwerk van de sterrencast. Naast de hoofdrolspelers zijn er rollen weggelegd voor o.a. Johnny de Mol, Tom Jansen en Medina Schuurman.

Regiseur Diederik van Rooijen is er in geslaagd een indringend en realistisch beeld van de Nederlandse onderwereld te schetsen waarin geweld niet wordt geschuwd, maar waar ook ruimte is voor familieperikelen, vertrouwen en loyaliteit, hetgeen de serie een menselijk en realistisch tintje geeft.

Penoza is elke zondag te zien bij de KRO op Nederland 3 om 20.15 uur en wordt herhaald op donderdagavond.

1 opmerking:

  1. Ben hier via via aanbeland en Penoza: jaaaaaaaa geweldige serie. Heel erg goed spel en spannende verhaallijn.

    BeantwoordenVerwijderen