vrijdag 25 februari 2011

Ziels Gezond - Annemarie Postma (recensie)


Ziels Gezond
In Ziels Gezond geeft Annemarie haar spirituele kijk op gezondheid, ziekte, lichamelijke beperkingen en gewichtsproblemen. Gezond en slank zijn lijkt een voorwaarde voor geluk, liefde en succes.Als ons lichaam niet langer aan deze voorwaarden voldoet, zijn we teleurgesteld en boos. Annemarie wil de verstoorde band tussen lichaam en geest herstellen en ons leren ziekte niet langer te zien als een beperking, maar juist een teken van spirituele kracht. Het is een kans om ons denken te genezen en innerlijk vrij te worden. Uitdagingen geven aan dat onze ziel klaar is voor groei.
>
Uit Ziels Gezond:
‘....word ik slachtoffer, ga ik nu mijn omgeving manipuleren en zet ik het leven op de handrem? Of zie ik mijn ziekte of beperking als een uitnodiging om mijzelf op een dieper niveau te ontmoeten en tot meer bewustzijn te komen?’

De oude worden, of juist nieuw worden?
Anders dan in Ziels Eigenwijs is er in Ziels Gezond ruimte voor ervaringen van diverse mensen die openhartig vertellen over de uitdaging die zij tegenkwamen in hun leven en hoe zij hebben leren omgaan met de boodschap die hun lichaam duidelijk voor hen had.

Uit Ziels Gezond:
Het gaat er in wezen natuurlijk niet om dat je zo snel mogelijk je ‘oude leven’ weer oppakt, maar dat je leert nieuwe keuzes te maken. Keuzes die jouw lichaam en ziel recht doen.'

Onze gezondheid is een zielsopdracht
Annemarie eindigt haar boek met woorden van hoop. Hoop dat men na het lezen van haar boek ziekte en tegenslag kan zien als keerpunt en een kans om je werkelijke zelf echt en intens te ontmoeten. Als je je ziekte als zielopdracht gaat zien, als uiting van het verlangen van de ziel, dán begint je leven te veranderen en word je heel en compleet mens.

Wat vond ik van het boek?
Nadat ik eerder met veel plezier Ziels Eigenwijs had gelezen, begon ik vol verwachting aan Ziels Gezond. Toen ik zelf drie jaar geleden van de ene op de andere dag werd getroffen door reuma, begreep ik vrijwel direct dat dit mijn ‘wake up-call’ was en een kans om mijn dromen waar te maken. Hoewel ik uiteraard last heb van lichamelijk beperkingen, wegen deze niet op tegen de voldoening die ik uit mijn ‘nieuwe leven’ haal. Het ziek worden was voor mij een teken dat ik een andere weg in moest slaan, mijn ‘zielsopdracht’. In mijn omgeving stuit ik vaak op onbegrip, men vindt mijn houding ‘laconiek’ of men denkt dat ik mijn ziekte niet wil accepteren. De reumatologe heeft me zelfs doorverwezen naar een psycholoog. Je móet je blijkbaar continue bewust zijn van je eigen beperkingen, waardoor je alleen maar in een neerwaartse spiraal terecht komt.

Annemarie Postma rekent af met deze denkbeelden. Iemand met een handicap, chronische ziekte of overgewicht kan wel degelijk ‘ziels gezond’zijn. Een gezond en slank lichaam is geen garantie voor geluk. Wat heb je aan een perfect lijf als je niet weet hoe je gelukkig moet zijn? En andersom betekent het hebben van een lichamelijk beperking niet dat gelukkig en vervuld kunt zijn. ‘Gezond zijn heeft op de eerste plaats te maken met het hebben van een gezonde relatie met je ziel.’

Annemarie Postma heeft enthousiast haar medewerking toegezegd aan een interview met Banger Sisters. Houd onze site in de gaten voor dit, ongetwijfeld zeer interessante artikel!

Deze recensie werd eerder gepubliceerd op Banger Sisters.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten