zaterdag 19 februari 2011

Ziels Eigenwijs - Annemarie Postma (recensie)


Wie is Annemarie Postma?
De meesten van ons kennen Annemarie Postma (1969) als ‘het fotomodel in de rolstoel’, maar ze is zoveel meer dan dat. Zo is zij schrijfster van diverse boeken, waaronder Ik hou van mij, Het lichaam is perfect en The deeper secret. Stuk voor stuk boeken waarin ze op haar eigen wijze omgaat met spiritualiteit en het accepteren van de dingen die het leven met zich mee brengt.
>
Ziels Eigenwijs
Wat is spiritualiteit en vooral: wat is het niet? Annemarie Postma rekent op haar eigen wijze af met de spirituele wanna be’s die de laatste tijd overal opduiken. Spiritualiteit heeft niets te maken met een wekelijks lesje yoga of het dragen van de juiste kleding. Spiritualiteit zit in jezelf en komt pas tot uiting wanneer je jezelf volledig hebt leren kennen en je leven eerlijk onder ogen bent gekomen. Annemarie gaat in op de zin en onzin van reïncarnatie en karma en de ware gedachte achter mediteren. Ook de maatschappelijke verantwoording wordt niet geschuwd. Annemarie haalt keihard uit naar de bio-industrie, de overcomsumptie en het gebrek aan respect voor dieren.

Uit ‘Ziels Eigenwijs’:
Wij zijn niet op aarde om spiritueel te worden; we zijn spirituele wezens die als taak hebben volledig mens te worden’

‘Ziels Eigenwijs’ is geen boek waar je een objectief oordeel over kunt vellen. Natuurlijk, Annemarie beheerst de kunst om op een luchtige, soms humoristische, maar bovenal indringende wijze de lezer mee te nemen in haar eigen zoektocht naar spiritualiteit en de acceptatie van lichaam en geest. Maar daarmee doe ik Annemarie en haar boek tekort. Met ‘Ziels Eigenwijs’ worden deuren in je hoofd én hart opengezet en het zet je aan tot denken. Over jezelf en je omgeving. Annemarie geeft in eerdere interviews zelf al aan dat ‘Ziels Eigenwijs’ geen boek is dat je in één keer uit zult lezen. De door haar aangedragen onderwerpen komen zó bij je binnen dat je het boek af en toe even weg moet leggen om dát wat je hebt gelezen een plek te kunnen geven. ‘Ziels Eigenwijs’ is een aanrader voor een ieder die een nuchtere kijk heeft op spiritualiteit en wil leren dit in het dagelijks leven toe te passen.

Deze recensie is tevens gepubliceerd op Banger Sisters

Geen opmerkingen:

Een reactie posten