zondag 28 november 2010

Outnumbered, de aanrader voor iedere ouder


Heb jij ook weleens het gevoel dat je opvoeding geen enkele zoden aan de dijk zet? Dat ieder stukje energie dat je erin steekt, er aan de andere kant zo weer uitdrijft en dat andere ouders het altijd beter lijken te doen?

Kijk dan eens naar de FOXlife serie 'Outnumbered'. De serie is alweer toe aan het derde seizoen en volgt het leven van het gezin Brockman in Zuid-Londen. De ouders, Pete (Hugh Dennis) en Sue (Claire Skinner) zijn midden veertig en worden volledig ondergesneeuwd door hun werk als respectievelijk geschiedenisleraar en secretaresse, maar vooral door hun drie kinderen.

De oudste zoon, Jake (Tyger Drew-Honey) is 13 jaar. Hij is een typische puber die zich voornamelijk schaamt voor zijn ouders. Dochter Karen (Ramona Marquez) is een betweterige 7-jarige met het uiterlijk van een engeltje, maar weet haar ouders tot wanhoop te drijven door haar medogeloze ondervragingen en de 9-jarige Ben (Daniel Roche) is de schrik van de buurt, het gezin en de school. Hij is een pathologische leugenaar en haalt zulke vreselijke streken uit dat de school Pete en Sue verzoekt hem thuis te houden als de inspectie langskomt. Verder hebben Sue's demente vader en Pete's labiele, gokverslaafde moeder een terugkerende rol in de serie.

De serie dankt het succes aan de herkenbare situaties die, hoewel sterk uitvergroot, een zekere mate van plaatsvervangende schaamte bij de kijker oproepen. Zo hebben met name de twee jongste kinderen de gave hun ouders in het openbaar voor schut te zetten met informatie die ze hebben opgevangen, maar die duidelijk niet voor hun oren bestemd was. Ook drijven ze hun ouders en directe omgeving tot waanzin door tot het bot door te vragen waarbij ze steeds het laatste woord willen hebben. Pete en Sue proberen met volwassen argumenten de kinderen te overtuigen, maar delven toch steeds het onderspit tegen de kinderlijke logica. Als kijker voel je afwisselend medelijden met de ouders, die het toch echt goed bedoelen, en irritatie omdat ze de kinderen steeds weer over de grenzen van het toelaatbare laten gaan.

De acteerprestaties zijn briljant te noemen. Met name de kinderen acteren dusdanig naturel en de dialogen zijn zo lang en snel dat je de schrijvers ervan verdenkt een groot deel van het script op improvisatie te laten draaien. De serie heeft in 2007, terecht, de British Comedy Award gekregen en is genomineerd voor een BAFTA.

'Outnumbered' is echt een serie van deze tijd, waarin alle opvoedkundige problemen, waar iedere ouder tegen aan loopt, breeduit en uitvergroot aan bod komen. In tegenstelling tot de meeste andere sitcoms zijn de vader en moeder hier geen perfecte 'rolmodellen' die ten alle tijden overeind blijven, maar stuntelige ouders die keer op keer in de valkuilen van het opvoeden stappen. Een aanrader voor iedere ouder!

Seizoen drie van 'Outnumbered' is vanaf 26 oktober elke dinsdag om 21.20 uur te zien bij FOXlife. Eerdere afleveringen worden door de week heen regelmatig overdag uitgezonden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten